Koiraurheilulajeista Suomessa suosituin on agility. Sana tulee englannista ja tarkoittaa ketteryyttä: erilaisia suomenkielisiä nimiä ehdotettiin kun laji saapui Suomeen, parhaana ehkä ’vikellys’, mutta valitettavasti se ei ole vakiintunut käyttöön.

Agility on esteratakilpailu koirille, johon saavat osallistua kaikki koirat, myös sekarotuiset. Suomi on harvinainen koiramaa rotukoirien korkean määrän suhteen, mutta silti sekarotuisiakin on, ja lisäksi monilla on koiria jotka syystä tai toisesta eivät täytä rotunsa vaatimuksia, kokonsa tai väärän värityksen tai muun takia, ja joihinkin erikoislajeihin kelpuutetaan vain tietyt rodut, suosituimpana varmaankin ajokokeet ajokoiraroduille. Agilitya varten koiralta vaaditaan Kennelliiton määräämät rokotukset, hyvä peruskunto ja perustottelevaisuustaidot. Kussakin kisassa on hiukan erilainen rata.

Ratatyyppejä on kaksi: hyppy- ja agilityrata. Tavoitteena on ohjata koira radan esteiden yli, ali ja ympäri mahdollisimman nopeasti, mutta virheettömästi. Agility kehittää myös koiran ohjaajan kuntoa, joten sen harrastaminen on hyväksi sekä koiran että omistajan terveydelle. Radalla on 15-20 erilaista estettä, hyppyesteitä, tunneleita, keinulauta ja pujotteluesteitä muun muassa.

Maailmanmestaruuskisat 2014 järjestetään Hollannissa toukokuussa. Lajin suosion kasvaessa olisi hauskaa jos kisat näytettäisiin televisiossa, katsojiahan riittäisi koska niin monessa perheessä on koira. Toivottavasti voi myös nähdä kaiken osallistujien kertoimet Betsafen sivustoilla kuin kilpailut lähestyy. Silloin voi kätevästi vertailla omat arvaukset asiantuntijoiden kanssa. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana suomalaisia kilpailijoita, ja myös Kiinasta on tulossa osallistujia ensi kerran. Tiettävästi mikään TV-kanava ei aio näyttää kilpailuja normaalilähetyksenä, mutta alan suomalalaisia harrastajia saattaa kiinnostaa katsoa kisoja netin kautta. Koiraurheilua näyttävä Cynosport-kanava näyttää kilpailut livenä ja sivuilla voi myös katsoa edellisen vuoden kilpailun huippukohtia. Suomalaiset ovat menestyneet Euroopan kisoissa hyvin, Janita Leinon ja bordercollie Hit voittivat European Open 2013-kilpailut.