Ei riitä että koiralle laitetaan vesi- ja ruokakuppi eteen lattialle – niihin on laitettava myös jotain sisältöä. Mutta itseasiassa sekään ei ole vielä tarpeeksi, vaan pitää varautua siihen että koiraa pitää muutenkin hoitaa, kynsien lyhennys ja turkin hoito ovat välttämättömyyksiä ja korvat ja silmät pitää ainakin tarkistaa säännöllisesti.

Koira kannattaa totuttaa hoitotoimenpiteisiin jo pentuna, ja olla aika jyrkkä tässä: pennulle ei saa aiheuttaa kipua tai kärsimystä, jotta se ei aikuisena arastele hoitoa, mutta sen ei saa myöskään antaa panna hanttiin, se on myös huono tapa, erityisesti isommille koirille. Koiraa kannattaa kehua ja palkita kun sitä hoidetaan.

Turkinhoito ei yleensä ole ongelma, koiran saa helposti jopa nauttimaan harjaamisesta. Myös lyhytkarvaiset koirat kannattaa silloin tällöin harjata, pohjoisille roduille joilla on villava aluskarva tai pitkäkarvaisille roduille se on jo pakko tehdä melko usein. Kylvettämisen kanssa saattaa olla eri juttu, mutta kun käytetään miellyttävän lämpöistä vettä ja otetaan rauhallisesti, koira oppii helposti pitämään kylpemisestäkin. Monet koirathan pitävät uimisesta. Koiraa ei kuitenkaan pidä pestä muuten kuin tarvittaessa, jotta ihon normaali rasvatasapaino säilyy.

Kynsien leikkuu on toimenpide josta harva koira pitää, siihen se on vain opetettava suostumaan. Koiran palkitseminen herkuilla on kynsienleikkuun yhteydessä paikallaan, koiraa kannattaa silti myös kehua ja palkita leikkimällä sen kanssa. Koira palkitaan namilla kun kynteen kosketaan saksilla ensimmäisen kerran, ja juuri leikattaessa, ei vain jälkikäteen, näin koira yhdistää itse leikkuun kivaan herkkupalaan.

Korvat eivät pystykorvaisilla roduilla ole suuri ongelma, mutta ne kannattaa silti puhdistaa säännöllisesti jotta koira tottuu siihen. Luppakorvaisilla roduilla puhdistus on erittäin tärkeää ja kuivaus kun koira on kastunut vaikka uidessa. Netistä löytyy koiranhoitoon opastavia videoita, esimerkiksi www.koiranomistajanperuskurssi.fi sivulta.