Suomessa koiria ei ole käytetty karjan paimentamiseen kovinkaan paljon. Vain lapinporokoiraa ja lapinkoiraa on yleisesti käytetty paimenkoirana, porojen paimentamiseen tietysti, muut suomalaiset koirarodut ovat enemmän vain metsästyskoiria.

Muualla maailmassa paimenkoirat ovat olleet yleisiä, Suomen Kennelliitto esimerkiksi listaa 45 kansainvälistä paimenkoirarotua – lapinkoira ja lapinporokoira eivät edes kuulu tähän FC 1 rotuluokkaan, vaan luokkaan FCI 5 – Pystykorvat ja alkukantaiset koirat. Kuten suomenpystykorva, ne ovatkin melko yleiskäyttöisiä koiria joita on käytetty myös metsästys- ja vahtikoirina. Monilla on silti paimennusvietti niin vahva että ne ovat pärjänneet jopa kisoissa melko pienellä valmennuksella. Paimenkoirakokeita järjestävät Suomessa koirarotujärjestöt harrastusmielessä.

Kansainvälisistä paimenkoiraroduista tunnetuimpia ovat saksanpaimenkoira, joka tunnetaan nimestään huolimatta paremmin palveluskoirana, pitkäkarvainen collie eli entinen skotlanninpaimenkoira eli epävirallisesti ’lassie-koira’ ja englantilainen vanha lammaskoira, joka tunnetaan hauskasta ulkonäöstään koska se on muistuttaa liikkuvaa mätästä pitkää, harmaa-valkoista karvaa. Toinen näyttelyiden ja valokuvaajien suosikki on unkarilainen puli, joka muistuttaa vielä enemmän mätästä, ja jonka karva luonnostaan kiertyy ikään kuin rastaleteiksi. Puli on myös oppivainen ja lapsirakas, ja kuten muita suosittuja paimenkoirarotuja sitä käytetään palvelus- ja seurakoirana. Ehkä paimenkoiriin on jostain syystä keskittynyt hassuja nimiä, koska myös pumi ja mudi ovat paimenkoiria?

Paimenkoirien vaisto paimentamiseen periytyy susilta, jotka käyttävät samanlaista taktiikkaa metsästäessään laumaeläimiä kuten peuroja, erottaen joukosta heikommat yksilöt ja ajamalla niitä väsyksiin. Tästä syystä varsin monet koirat jotka eivät ole rodultaan paimenkoiria saattavat suoriutua tehtävästä varsin hyvin. Vaisto saattaa tulla esiin jopa sellaisissa roduissa jotka ovat olleet seurakoiria sukupolvien ajan.

Lampaiden paimennus on suosittu kilpalaji Englannissa ja muissa englanninkielisissä maissa jossa lampaita on paljon, kuten Australiassa. Lammaskoirakilpailuja näytetään säännöllisesti televisiossa Iso-Britanniassa. Koirat kontrolloivat lampaita pelkästään komentojen avulla, ja hämmästyttävän tarkasti.